17 Aralık 2009 Perşembe

Sıcakta uyuyabilmek için altın tüyolar...

Sıcakta uyuyabilmek için altın tüyolar...
Uzmanlar uyumadan önce aşırı sıvı alınmaması ve klimadan gelen havanın vücuda direkt temas etmemesi konusunda da uyarıyor

'Dün gece de uyutmadı şu sıcaklar! Klima, balkon, vantilatör nafile...' diye dert yananlar dikkat! Sıcak havada rahat ve sağlıklı bir uyku çekmenin sırrı iyi havalandırılmış ve sıcaklığı uygun hale getirilmiş mekânları tercih etmekte gizli. Acıbadem Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, uyku bozukluklarının fizyolojik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu ve odadaki hava sıcaklığının yüksekliğinden dolayı oksijenin tükenmesiyle de kişinin uykusunda bozukluk meydana geleceğini söyledi. İlgün, oda sıcaklığını bir türlü 'uyunabilir' kıvama getiremeyenler için, aşırı sıcak havada uyumanın tüyolarını verdi:
• Terleme sonucu su ve sodyum kaybedilmesi de uyku bozukluğununu bir başka sebebi. Ayrıca kişi sıcakta uyuyamayacağı konusunda fazla endişeye sahipse uyku sorununu p***olojik boyutta da yaşayabilir.
• Odalar iyi havalandırılmalı.
• Klimalı ortamda klimadan gelen hava vücuda direkt temas etmemeli ve klima sürekli değil sık aralıklarla çalıştırılmalı.
• Sıcak günlerde daha çok sıvı tüketilmesi faydalı ama yatmadan önce fazla sıvı almamak
sağlıklı bir uyku için daha uygun.
• Sıcaklar damar gevşemesini arttırdığı için alkol sıcak günlerde, özellikle de geceleri tüketilmemeli.
• Yağlı yiyecekler yerine hazmı kolay olanlar tercih edilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder