17 Aralık 2009 Perşembe

Sıcak vurgunları

vücutta sıcaklığın 40.6 dereceyi aşması durumunda ölüme neden oluyor. Vücudun bu sıcaklık derecesine yaklaşması ise vücutta su ve tuz kaybıyla ortaya çıkan ağır zararlara yol açıyor.
Hareketlerinizi yavaşlatın: Ağır çalışmalar yavaşlatılmalı veya günün en serin zamanında yapılmalı. Risk altında bulunanlar en uygun serin yerlerde bulunulmalı.
Yaz kıyafetleri giyin. Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmeli.
Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçının. Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden kaçınılmalı.
Alkol içermeyen sıvıları bol miktarda için. Vücut serin kalmak için suya ihtiyaç duyar. Kendinizi susamış hissetmiyor olsanız dahi bol bol su tüketin. Ancak, epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini artırmadan önce bir doktora danışmalı. Alkollü içecekleri de içmemekte fayda var.
Doktor tarafından önerilmemişse tuz tabletlerini almayın: Tuz kısıtlayıcı diyette olanlar tuz tüketimlerini artırmadan önce mutlaka bir doktora danışmalı.
Klima bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın: Evlerdeki ve işyerlerindeki klimalar ısı kaynaklı tehlikeleri azaltır.
Güneş altında fazla kalmayın: Güneş yanıkları ısı dağıtım işlemini çok güçleştirir.
Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına bırakmayın. Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir.
Klimalar alerjik zatürreye neden olabiliyor

Klimalar 'alerjik zatürre' ve 'Legionella Pnömonisi' denilen bir zatürre tipine neden oluyor. Alerjik zatürreye, klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları yol açıyor.

Alerjik zatürrede, küf mantarlarının bulunduğu havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlikle gribal enfeksiyon gibi başlıyor.

Daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlerde belirtiler ortaya çıkıyor.

Lejyoner hastalığı olarak bilinen ve klimalardan bulaşan 'Legionella pnömonisi', ilk 24-48 saat içinde şu belirtilere neden oluyor: 'Halsizlik, kırıklık, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan, daha sonra ani yükselen ateş, kuru öksürük, bazen yan ağrısı, bulantı, kusma ve ishal. Klimalar yüz felci, burun kanaması ve üst solunum yolu hastalıkları da yapabiliyor.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder