11 Aralık 2009 Cuma

Ruh Sağlığı

Aynadaki görüntünüzü beğenmiyorsunuz. Yapmak zorunda olduğunuz bir sürü iş var, ama bunların üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsunuz.

Çözüm: Bugüne kadar yaptığınız ve size gurur veren işleri hatırlayın. Tamam özgüveninizi kaybetmek üzeresiniz, ama bunun tam aksinin olduğunu düşünün, hatta biraz da rol yapın. Özgüven sahibi kişileri taklit etmeyi deneyin.

Üşengeçlik

Yapmak zorunda olduğunuz bir sürü iş var, ama siz oturup gözlerinizi boşluğa dikmişsiniz. İçinizden hiçbir şey yapmak gelmiyor.

Çözüm: Bir türlü yapamadığınız işlerin listesini çıkarın. Listedeki maddeleri bir bir yerine getirin. Listedeki üç madde tamamlanınca, çalışmaya ara verin, kendinizi ödüllendirin. Bundan sonra yeni bir hevesle işe sarılacaksınız.

Panik

Belki stres altındasınız. Belki bazı korku ve endişeleriniz var. Bu durumdayken bir tek söz bile paniğe kapılmanıza yeter.

Çözüm: Paniğe kapıldığımız zaman doğru nefes alamayız. Bu da paniğin şiddetini artırır. Ağır ağır nefes alın ve yediye kadar saydıktan sonra nefesinizi yine ağır ağır verin. Bu sizi rahatlatır.

Suçluluk duygusu

Arkadaşınızın doğum gününü unuttunuz. Çocuklarınıza zaman ayıramadınız. Ya da belki bir toplantıda içkiyi fazla kaçırdığınız için zor durumda kaldınız.

Çözüm: Hepimiz zaman zaman suçluluk duygusuna kapılırız. Fakat sürekli olarak kendinizi suçlu hissederseniz, çözüm bekleyen sorunlarınız olduğu anlaşılır. Geçmişinizle ilgili bir sorun bilinçaltında sizi rahatsız ediyor olabilir. Sorunu keşfettikten sonra gidermesi kolay. Sürekli geçmişi düşünmek, suçluluk duygusunu kamçılar. Geçmişi bir yana bırakıp geleceğe bakın. Hayattan neler beklediğinizi saptayın ve o hedeflere ulaşmak için mücadele edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder