10 Aralık 2009 Perşembe

Prostat tedavisi cinselliği etkiler mi?

Prostat tedavisi cinselliği etkiler mi?JFK Hastanesi'nden Opr. Dr. Yusuf Alican ve Op. Dr. Ilter Alkan'dan alinan bilgilere göre prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde klasiklesmis 3 operasyon vardir. Bunlar: transüretral prostat rezeksiyonu (TUR-P, kapali prostat ameliyati), mesane boynu insizyonu (Transüretral prostat insizyonu), açik prostat operasyonudur.

Kapali prostat ameliyati (TUR-P) en yaygin uygulanan prostat operasyonudur, prostat büyümesi cerrahi tedavisinin yaklasik yüzde 95'i bu yöntemle yapilir. Etkili bir yöntemdir. Anestezi uygulandiktan sonra (bölgesel veya genel) ince bir teleskop yardimi ile ürolog penisten girerek büyümüs prostat dokusunu elektrik akimi kullanarak ufak parçalar halinde keser ve disari alir. Bu operasyon penis içindeki idrar kanalindan girilerek yapildigindan herhangi bir kesi veya yara yoktur. Operasyon yaklasik 45-60 dakika sürer.

Prostatin çok büyümedigi halde daralma ve tikanikliga yol açtigi durumlarda kullanilan bir yöntemdir. Mesane boynundan prostata bir kesi yapilir. Doku çikarmaya gerek yoktur. TUR-P kadar etkilidir, yan etkileri çok daha azdir. Bununla beraber sadece küçük prostatlara uygulanabilecek bir yöntemdir.

Eger prostat TUR-P (kapali prostat ameliyati) yapilamayacak kadar büyükse (60-80 gr dan fazla) karnin asagisindan bir açik kesi yapilarak çikarilir. Bu diger yöntemlere göre daha büyük bir operasyondur, hastanede kalis ve iyilesme süresi daha uzundur.

Anestezi sekli bir çok hasta için önem tasir. Modern anestezi ile operasyonlar çok güvenli geçmektedir ve ciddi yan etkiler çok nadirdir. Açik prostat ameliyati genel anestezi altinda yapilir. Diger yöntemlerde (TUR-P; Holmium lazer gibi) epidural, spinal (belden uyusturma ) gibi bölgesel anestezi de uygulanabilir. Spinal ve epidural anestezi ile belinizden bir igne yapilir ve bu bölgenin asagisinda uyusma olur, kisi agri duymaz. Bu yöntemle operasyon boyunca kisinin bilinci yerindedir.

Ameliyattan sonra en çok sorulan sorulardan biri de kanama olup, olmayacagidir. Operasyon sirasinda ya da sonrasinda kanama olabilir. Bu risk Holmium lazer ile yapilan operasyonlardan sonra hemen hemen hiç görülmez. Hastanede kalis süresi de operasyon tipine göre degisir. Kapali prostat ameliyatinda 2-3 gün, açik prostat ameliyatinda ise 5-7 gün yatmak gerekebilir. Ameliyattan uyanan hasta sonda takili oldugunu görecektir. Sondaya bagli olarak idrara çikma istegi görülmesi normal bir durumdur. Lazer tedavisinde sonda kisa sürede çikarilir ve sondanin tikanma riski de oldukça düsüktür. Açik prostat ameliyatinda ise sonda daha uzun süre kalacaktir. Açik prostat ameliyatinda ilk günler agri olabileceginden agri kesiciye ihtiyaç duyulabilir.

Kapali prostat ameliyati olduysaniz sondaniz 2-3 gün sonra çikarilir. Ilk adrar yapislarda tuvalete gidene kadar idrar kaçirma olabilir, ancak bu durum birkaç gün içinde düzelecektir. Ancak nadir de olsa bazi hastalar sonda çikarildiktan sonra idrar yapamayabilirler, bu duruma 10 hastadan 1'inde rastlanir. Böyle bir durumla karsilasildiginda 2 gün daha sondanin takili kalmasi gerekebilir. Idrarin iyi bir sekilde yapildigi görüldükten sonra hasta taburcu edilebilir.

'Tekrar ameliyat gerekir mi?' sorusu da sik sorulan sorulardan biridir. Bu soruya da uzmanlarimiz söyle cevap veriyor; 'Her 10 erkekten birinde de operasyonu izleyen 10 yildan sonra prostatin yeniden büyümesi ya da idrar yolunda olusabilecek bir darlik (operasyona bagli) nedeniyle tekrar ameliyat gerekebilir.'

Operasyon sonrasi idrar kaçirma genellikle sadece geçici olarak görülür ve zaman içinde düzelir. Sürekli idrar kaçirma riski yüzde 1 in altindadir. Bu risk yine açik prostat operasyonu sonrasi daha fazladir.

Kuru bosalma nedeniyle prostat operasyonu sonrasi çocuk sahibi olma ihtimali çok düsüktür. Fakat buna bir korunma yöntemi olarak fazla güvenilmemelidir, çünkü kuru bosalma her erkekte görülmez. Eger çocuk sahibi olmak istiyorsaniz ürologunuzla konusun.

Sertlesme güçlügü yasanir mi?

Bu ihtimal prostat operasyonlari sonrasi düsüktür, ancak operasyonun çesidine göre farkli oranlarda görülebilir. En çok açik prostat operasyonu sonrasi görülebilir (yüzde 5-7), TUR-P sonrasi daha düsüktür, lazerle yapilan ameliyatlardan sonra neredeyse hiç görülmez. Bir çok hasta için yasi geregi bu faktör önemli olamayabilir, ancak aktif bir seks hayatiniz var ise bu konuyu doktorunuzla görüsmeniz gerekir.

Ameliyat sonrasi cinsel hayatta bir takim farkliliklar olup, olmayacagi çogu kisi tarafindan merak edilir. Prostatin büyüyen kisminin çikarilmasi genellikle erkegin seks hayatini kötü yönde etkilemez. Eger bir erkekte operasyon öncesi sertlesme güçlügü yoksa operasyon sonrasi bunun olma ihtimali çok düsüktür.
Özellikle prostat tedavisinde büyük kolayliklar saglayan holmium lazer ile yapilan ameliyatlardan sonra bu risk yok kabul edilebilir. Prostat ameliyatlarindan sonra ortaya tip dilinde retrograd ejakülasyon denilen kuru bosalma ortaya çikabilir. Kisinin orgazm olmasi (zevk alma) etkilenmez, ancak kisi bosaldigi zaman bununla birlikte meni disariya atilma yerine mesaneye geri kaçmaktadir.
Bunun nedeni prostat operasyonlarinda meninin mesaneye geri kaçmasini engelleyen mekanizmanin bozulmasidir. Bu durumun kisiye hiç bir zarari yoktur, meni ilk idrarla atilmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder