15 Aralık 2009 Salı

bel fıtığından korunmak için 100 tavsiye

Herhangi bir agirligi tasimaniz gerekirse yükü vücudunuza simetrik olarak paylastirdiktan sonra tasiyin.
2- Cisimleri bir yerden baska bir yere tasirken belinizin egik degil de dik pozisyonda olmasina dikkat edin.
3- Agir bir yükü kaldirmayi denemeyiniz. Kaldirmak zorundaysaniz baskalarindan yardim isteyin.
4- Hafif dahi olsa yerden bir cismi alirken dizlerinizi kirin ve çömelerek alin. Belden egilmeyin. Yükü belinizle degil, bacaklarinizla kaldirin.
5- Bir esyayi alirken ona dogru uzanmayin, yanina iyice yaklasiniz ve öyle alin. Bir cismi yerden alirken de önce onu bedeninize dogru yaklastirip sonra yükseltin.
6- Bir esyayi tasirken de onu gövdenize yakin tutun. Tasinacak esya vücudunuza ne kadar yakin olursa omurganiza binen yük o kadar azalacaktir.
7- Iki kisi iseniz ve bir esyayi iki ucundan tutarak tasimaniz gerekiyorsa, birbirinize haber vermeksizin esyanin bir ucunu asla birakmayin.
8- Bir cismi kaldirmadan önce onun ne derecede agir oldugunu tahmin etmeye çalisin, ondan sonra yaklasin. Kaldirma islemine geçmeden önce cismi hafifçe yoklayarak bir kez de test edin ve agirligi hakkinda tam bir fikir edindikten sonra kaldirin.
9- Cisimleri bedeninizle degil de önce beyninizle kaldirdiginizi unutmayin. Bunun için agir bir yükü mutlaka kaldirmaniz gerekiyorsa, haltercilerin yaptigi gibi çok iyi konsantre olun. Kaldirirken yavas ve temkinli hareket edin, ani hareketlerden kaçinin. Adalelerinize ani yük bindirmeyin. Kaldirma esnasinda karin kaslarinizi kasarak bütün kas gruplarinizi ayni anda çalistirin. Karin ve sirt adalelerinizin kasilmasi omurganizi destekler.
10- Agir bir yükü belinizden daha yüksege kaldirmayin. Hele bu yükü basinizdan yukari kaldirmayi denemeniz tam bir felaket olabilir.
11- Ayakta iken belinizi saga veya sola dogru rotasyon yaptirip egilerek yerden bir sey almayin.
12- Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle degil, ayaklarinizin yerini degistirerek dönün.
13- Beliniz geriye dogru egilmis vaziyetteyken sirtiniza agirlik yüklemeyin. Mutlaka yüklemeniz gerekiyorsa dizleriniz biraz kirilmali ve vücudunuz öne dogru hafif egik olmali.
14- Agir bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek basiniza ***ürmeyin.
15- Bir cismi tasirken ayaklarinizin yere saglam basmasi gerekir. Her iki ayaginiz arasindaki mesafe de yakla*** omuz genisliginde olmali ve ayak uçlariniz disa bakmali.
16- Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret edin ve bunu aliskanlik haline getirin. Bu esnada diz eklemlerinizin kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmasinda, ayak tabanlarinin yere temas ederken düz konumda olmasinda ve yere rahatça basmasinda yarar vardir. Otururken zaman zaman pozisyon degistirmeniz de iyi olur.
17- Yumusak, alçak ve derin koltuklarda oturmayin. Stabil olmayan bozuk koltuklarin ve yumusak iskemlelerin belinizi tehdit ettigini unutmayin. Kol konacak sandalye ve koltuklari tercih edin.
18- Sandalyede otururken ayaklarinizin altina bir basamak çekerseniz daha rahat edersiniz.
19- Abdest alirken, dislerinizi firçalarken ya da elinizi, yüzünüzü yikarken lavaboya dogru egilmeyin; belinizi olabildigince dik tutmaya gayret edin. Bu yüzden evinizdeki lavabolarin mümkünse biraz daha yüksekçe yapilmasini saglayin.
20- Her gün ez az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek artirin.
21- Bir defa bel rahatsizligi geçirmis ve iyilesmisseniz, uzman doktorunuz size verecegi egzersizleri aksatmadan yapin. Çünkü düzenli egzersiz yapanlarda agrinin tekrarlamasi daha seyrek görülür. Kronik agrisi olan hastalar hafif agrili dönemde bile egzersizlerden yararlanirlar.
22- Saglikli olsaniz bile her gün kaslarinizi güçlendirici egzersizler yapin. Karin, sirt ve kalça adalelerinin vücudun tabii korsesi oldugunu unutmayin.
23- Egzersizleri, altinda sunta veya tahta bulunan hali veya battaniye gibi sert bir zemin üzerinde yapin.
24- Egzersiz hareketlerinin sayisini gün geçtikçe yavas yavas artirin. Baslangiçta asiriliga kaçmayin.
25- Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayici hareketlerden kaçinin.
26- Spor veya egzersize baslamadan önce mutlaka isinma hareketleri yapin.
27- Egzersiz sonrasinda siddetli ve 15 dakikadan fazla süren bir rahatsizlik ortaya çikarsa uzman doktora danisin. Bir saati geçen rahatsizlik söz konusu ise o hareketi yapmayin.
28- Günlük yasantinizda ani hareketlerden sakinin. Özellikle yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapmayin.
29- Sandalyeden kalkarken bir ayaginiz digerinin önünde olmali, bacak kaslariniz ve kollarinizin yardimiyla kendinizi yukariya dogru iterken sirtiniz dik pozisyonda bulunmali.
30- Yüksek iskemlelerde veya benzeri yüksek yerlerde oturmak bele binen yükü artirir. Bundan kaçinin.
31- Televizyon seyrederken veya herhangi bir gösteriyi izlerken koltukta sirtimizi kamburlastirmak rahatsizliklara yol açar.
32- Her gün beyaz peynir ve bir tabak yogurt yemeyi yada bir bardak az yagli süt içmeyi adet haline getirin Günes isigindan yeterince istifade edin.
33- Vücut agirliginizi sürekli kontrol altinda tutun. Alinan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük oldugunu, bunun da belinizin biyomekanigini olumsuz yönde etkiledigini unutmayayin.
34- Uzman hekime danismadan bel korsesi kullanmayin. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karin adalelerini zayif birakacagini unutmayin.
35- Kesin teshis konulup bel agrinizin nedeni anlasilmadan belinizi asla çektirmeyin ve maniplasyon (el ile müdahale) yaptirmayin. Bunun bazen felce kadar giden sonuçlara yol açtigini unutmayin.
36- Üzüntü ve streslerin bel sagliginizi da olumsuz yönde etkilendigini bilerek ruh sagliginiza özen gösterin. Ailevi sosyal veya is hayatinizla ilgili problemlemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve sahislardan yardim isteyerek köklü bir çözüme gidin. Lüzumu halinde bulundugunuz ortami geçici de olsa degistirin veya tatile çikin.
37- Yaptiginiz isi sevin. Stres altinda ve is yerinde mutsuz olan kisilerde bel rahatsizliklari daha *** görülür. Bu nedenle meslek seçimi konusuna henüz hayatin basindayken gereken önemi verin.
38- Günlük yasamda gerginlikten kurtulmanin yollarini ögrenin.
39- Uzun topuklu veya topuksuz ayakkabi giymeyin. Ayakkabinizin topuklari normal, ökçeleri yumusak olsun. Orta topuk ayakkabilara alistiginizda bunu mümkün mertebe degistirmeyin.
40- Sandalye veya koltuga oturmak için kendinizi oturaginizin üstüne sanki düsüyormus gibi birakmayin. Yavas yavas kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
41- Sandalye veya koltukta otururken, bir cismi (hafif dahi olsa) öne dogru egilerek yerden almayin.
42- Beliniz agridigi dönemlerde alafranga tuvaletleri tercih edin. Tuvalete otururken en azindan tek elinizi destek olarak kullanin.
43- Tuvalet ihtiyacinizi giderirken oturur pozisyonda öne dogru egilmeyin. Agrili dönemde alafranga tuvalette ters oturmaniz bu açidan yarar saglayabilir.
44- Mutlak sert yatak istirahatinde iken ayaklarinizin altina birkaç yastik koyarak yükseltmeniz daha iyi olacaktir. Bu esnada yemeklerinizi yatarak yiyebilirsiniz. Namazlarinizi sag yaniniza dogru yatarak isaretle kilabilirsiniz. Yastiginizin alçak olmasinda da yarar var. Bu pozisyonda yorulursaniz yan yatabilirsiniz.
45- Yan yatista kalça ve dizlerinizden çekerek bacaklarinizi toplar ve ana rahmindeki gibi kivrilarak durursaniz rahat edersiniz. Iki bacaginizin arasina yumusak bir yastik koymaniz da iyi olur.
46- Doktorunuz mutlak yatak istirahati vermisse tavsiyesine uyun. Bu tedavi esnasinda agriniz artiyor, durumunuz kötüye gidiyorsa doktorunuza bildirin. Birkaç gün içinde iyilesirseniz yine doktorunuzu haberdar edin. Uzman doktor hastanin tedaviye verecegi cevaba göre bu süreyi artirip azaltabilir. Zaten ilk birkaç gün sonrasinda hastaligin genel seyri kendisini belli eder. Prensip olarak hasta becerebildigi anda normal yasantisina dönmelidir. Kriter hayat kalitesidir. Lüzumsuz uzamis yatak istirahati de dogru degildir.
47- Yorgunluga bagli olarak beliniz agriyorsa usulüne uygun yapilan 10-15 dakikalik istirahat en iyi ilaçtir. Tam rahatlamak ve gevsemek için ayaklarinizi sandalyeyle yükseltirken boynunuzun altina da küçük bir yastik koyabilirsiniz.
48- Sirtüstü yatarken yüksek yastik kullanmayin.
49- Yataginiz bel hizasindan itibaren kirilabiliyorsa 45 derecelik bir açi olusturacak tarzda ayarlayarak sirtinizi dayar ve dinlenebilirsiniz. Böyle bir yataginiz yoksa iskemleyi devirerek arkaligin üzerine yastik koyup ayni sekilde dinlenebilirsiniz.
50- Bacaklariniz düz pozisyondayken, ayakta dimdik uzun süre hareketsiz kalmayiniz. Münavebeli olarak bir ayaginizi öne dogru uzatip pozisyon degistirin veya yürüyün.
51- Saglikli iken düzenli olarak spor yapin. Yüzmeye önem verin, yürümeyi ihmal etmeyin.
52- Daha önce bel rahatsizligi geçirmisseniz, güres, boks, judo, futbol, basketbol gibi mücadele sporlarindan ve halter, jimnastik, golf, tenis gibi ugraslardan uzak durun. Bunlarin yerine yürüme ve yüzme gibi sporlari tercih edin. Beli fazla egmeden bi***lete binmek de faydalidir.
53- Çocuklariniz hizli gelissinler diye onlara asiri antrenman veya gereginden fazla spor yaptirmayin.
54- Çocuklarinizi oturarak ders çalisirken öne veya yana egik durmamalari konusunda onlari *** *** uyarin. Masada uzun süre çalismasi gereken kisilerin öne egilmemeleri için çalisma yüzeyinin bir miktar egimli olmasinda yarar vardir. Masanizin altina da ayak dinlendirme basamagi koyunuz.
55- Raflardan kitap veya herhangi bir esyayi alirken önce ayaginizin altina yükseltici bir sey koyunuz ve o esyanin hizasina yükseldikten sonra aliniz.
56- Çamasir asarken yukariya dogru uzanarak belinizi germeyiniz. Ipin seviyesini boyunuza göre ayarlayiniz.
57- Ayakkabinizi baglamaniz veya benzer bir hareket yapmaniz gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapin.
58- Yataktan kalkarken önce tam yan dönün, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur pozisyona geçin ve öyle kalkin. Yatmak için ise önce yatak kenarina oturun ve bacaklarinizi yukariya çekerken gövdenizi yataga uzatin.
59- Otomobil kullanirken koltugunuz sert olsun, arkaya dayandiginizda koltuk belinizi desteklesin ve adeta kavrasin. Uzun yola çikarken de belinizi ince bir yastikla destekleyin.
60- Otomobile bindiginizde koltugunuzu pedallara yakin olacak sekilde ayarlayin. Dizlerinizin de kalçanizin biraz yukarisinda durmasini saglayin. Aksi halde beliniz rahat etmez.
61- Uzun süre araç kullanmayin. Sayet önünüzde kat edilecek çok uzun bir yol varsa *** *** mola vermeyi ve bu esnada biraz yürümeyi tercih edin.
62- Arabanizin bagajini bosaltirken de esyalari öne, ileriye dogru uzanarak almayin. Önce bir ayaginizi tamponun üzerine koyun, sonra belinizi fazla egmeden bagaji bosaltin.
63- Çocuklariniz okula giderken çantalarinda mümkün mertebe az yük tasitmaya çalisin. Bunun için sadece o günkü dersleri ilgilendiren kitap ve ders gereçlerini yanlarina almalari konusunda onlari egitin.
64- Ütü yaparken tek ayaginizin altina 15-20 santimetre yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin, belinizin rahatladigini göreceksiniz. Bir süre sonra basamagin üzerine öbür ayaginizi koyun.
65- Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne dogru egilmeyin ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin. Bu nedenle uzun sapli süpürge kullanmak daha yararli olacaktir. Bahçede çalisirken de uzun sapli aletleri tercih edin.
66- Yataginiz sert olsun. Yattiginiz zaman vücudunuz yataga gömülmesin. Vücudu degi*** sekillere sokan, stabil olmayan yumusak veya çöküntülü yataklar saglikli degildir. Altinda sunta veya tahta olan yataklar ile üzerine yatildiginda omurganin fizyolojik kivrimlarina uyum gösterebilen kaliteli ortopedik yataklari tercih edin.
67- Bilgisayar karsisinda saatlerce hareketsiz veya uygun olmayan pozisyonda kalmak beli rahatsiz eder. Bilgisayarda çalisirken basiniz dik, beliniz ve kalçalariniz arka kismi destekli, köprücük kemikleriniz yere paralel durumda olmali. Gözleriniz ekranin üst düzeyi hizasina yakin konumda ve ekrani tam karsidan görecek pozisyonda bulunmali. Kollariniz rahat, önkol ve bilekleriniz ayni çizgi üzerinde yere paralel olmali. Ayaklarinizi da bir destek üzerine koymaniz daha iyi olur.
68- Daha önce bel rahatsizligi geçirdiyseniz ziplama hareketi yapmayin ve yüksek bir yerden asla atlamayin.
69- Saglikliyken, günlük yasantinizda tembel olmayin, hareketliligi tercih edin. Fazla harekete izin vermeyen is ve hayat düzeni belinizi tehdit eder. Buna karsilik otobüs ya da metroda bir durak önce inmek, asansör yerine merdiveni kullanmak size çok sey kazandirir.
70- Yürürken veya ayakta dururken vücudunuzun dik bir pozisyonda olmasina özen gösterin. Agirliginizi her iki bacaginiza esit olarak paylastirin. Ayakta dururken her iki omuz ve kalçanizin ayni hizada olmasina dikkat edin. Dogru durusta çene içeri çekilmis, bas dik, sirt ve bel düzdür. Bu durusta kulaktan yere indirilen dik çizgi omuz ve kalçanin ortasindan ve ayak bilegi önünden geçer. Ayakta dururken sirt kambur, bel çukur, karin öne sarkik, gögüs yassilasmis ve çene öne çikmis olursa bu yanlistir. Böyle bir pozisyon bele rahatsizlik verirken iç organlar da basinç altinda kalir.
71- Isyerinde devamli oturarak çalisiyorsaniz, bu nun beliniz için sakincali oldugunu biliniz. Bu nedenle ara sira kalkip dolasiniz. Çünkü oturur pozisyonda iken belinize binen yük, aya kta iken oldugundan belirgin sekilde daha fazladir. Hatta yapilan arastirmalarda günlük mesaisinin büyük bir kismini oturarak geçirenlerde bel fitigina yakalanma riskinin ayaktakilere oranla daha fazla oldugu tespit edilmistir. Oturarak çalisirken belinizi ince bir yastikla desteklemenizde yarar vardir.
72- Sirtüstü yattiginizda veya bir haliya uzandiginizda bacaklarinizi dizlerinizden kirarak yukariya dogru toplayin. Bu pozisyonda beliniz rahatlar ve agrilariniz daha çabuk geçer.
73- Yan veya sirtüstü pozisyonda yatarak uyuyun. Yüzüstü yatmayin. Sirtüstü dümdüz uzanmak da dogru degildir.
74- Daha önce bel agrisi tecrübesi yasadiysaniz testereyle odun kesmeyin. Sayet bu islem esnasinda alet takilirsa ileri ve geri dogru zorlayarak kurtarmaya çalismayin.
75- Iri cüsseli hayvanlari yakalamak, yere yatirmak veya tasimak gibi zor bir isle mesgul olmak zorundaysaniz tek basiniza çalismayin. Bu islemi birden fazla kisi beraberce yapin. Isi ehline birakmak en iyisidir.
76- Saçinizi yikarken öne dogru iki büklüm egilmeyin. Yere diz çöktükten sonra dirseklerinizi küvetin kenarina dayayip basinizi yikayabilirsiniz. Daha da iyisi küvetin içine girip oturarak yikanmaktir.
77- Bel rahatsizliginiz varsa kamyon, kepçe, greyder gibi belinizi sürekli sarsan is makinelerini kullanmayin.
78- Koltukta kitap okurken sirtiniz arkaya yaslanmis ve basiniz dik pozisyonda olmali. Bas ve boyun öne egilmis sekilde okumak beli de rahatsiz eder.
79- Masaya veya herhangi bir yere dayanarak dinlenecekseniz beliniz çukur vaziyette olmasin. Kalça ve dizlerinizi bükerek kendinize daha rahat bir pozisyon verin.
80- Ayakta çalisirken ayaginizin altina alçak bir cisim çekin. Vücut agirligini zaman zaman bir bacaktan digerine aktarin. Bula*** yikarken lavabonun altindaki dolabi açarak bir bacaginizi içeriye dogru sokarsaniz rahat ettiginizi göreceksiniz.
81- Çalisirken kendinizi asiri yormayin. Bazen bir isten digerine geçmek de dinlendirici olabilir.
82- Merdivenlerden inerken bastiginiz basamaklara çok dikkat edin. Bazen son basamaga geldiginizi sandiginizda bir basamak daha vardir ve siz farkinda olmadan tüm vücudunuzla asagiya dogru düsersiniz. Iste bu çok tehlikeli bir harekettir, bundan kaçinin.
83- Tarlada, insaatta, isyerinde, evde çalisirken veya kar kürerken beliniz aniden agrimaya basladiysa geri kalan isi bitirmek üzere gayret sarf etmeyip hemen istirahata çekilin. Sert bir zeminde sirtüstü uzanip dizlerinizi hafifçe bükerek bacaklarinizi yukariya dogru toplamis vaziyette 15-30 dakikalik istirahat oldukça rahatlatici olur. Eger bu süre sonunda iyiye gidis yoksa doktorunuza müracaat edin. Hastaliginiz esnasinda istirahat süresinin uzun mu yoksa kisa mi olacagini önceden kestirebilmek çok zordur ancak manyetik rezonans görüntüleme metodu uzman doktora bu konuda bir fikir verir.
84- *** *** egilip bükülmenizi gerektiren bir is yapiyorsaniz belirli araliklarla dinlenin. Bu dinlenme esnasinda da belinizi aksi yönde esnetin.
85- Bebeginizi be***ten veya yattigi yerden alirken ona dogrudan uzanmayin. Önce dizlerinizi kirarak çökün ve bebege yaklastiktan sonra kucaginiza alin.
86- Bir yasini geçmis çocuklarinizi kucaginiza alip sevmek için belinizden egilerek ileriye dogru uzanmayin. Mutlaka dizlerinizi kirarak kucaklayin ve severken de yaniniza oturtarak veya beraberce yatarak sevin.
87- Beliniz agriyor ve özellikle de agri bacaginiza vurmaya baslamis ise vakit geçirmeden uzman doktora müracaat edin. Doktor olmayan kisilerle kaybedeceginiz vaktin bazen telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilecegini unutmayin.
88- Kapi veya pencereyi açarken zorlaniyorsaniz bu isi yapmak üzere daha güçlü bir kisiden yardim isteyin.
89- Karin kaslarinin kasilmasiyla olusan etki disk içindeki basinci bariz miktarda azaltir. Günlük yasantiniz esnasinda çesitli yerlerde beklerken karninizi içeri çekerek adalelerinizi gerin ve gergin vaziyette 10’a kadar sayarak soluk almadan öylece durun. Sonra yavas yavas gevseyin. Soluk tutma süresini haftalar ilerledikçe giderek artirin. Karin kaslariniz kasilmis vaziyette soluk alip vermeye alisin.
90- Bel fitiginin en çok etkiledigi alanlardan biri de kisinin cinsel hayatidir. Bu konudaki ***intilarinizi doktorunuza anlatmalisiniz. O size cinsel perhiz ve aktif cinsel hayatinizin ne sekilde olacagi konusunda genis bilgi verir. Ancak agrinin siddetini korudugu süreçte ve akut dönemlerde cinsel perhiz uygundur. ***ayetler gerileyip kisi kendini aktif cinsel hayata hazir hissettigindeyse çiftlerin yan yattiklari pozisyon (erkek arkada) tercih edilmelidir. Hastaligi geçirmis olan kisinin altta bulundugu ve belini hafif bir yastikla destekledigi pozisyon da nispeten tavsiye edilebilir.
91- Bel rahatsizligi geçirmis bir kisi olarak uçak biletinizi alirken ayaginizi rahatça uzatabileceginiz bir yeri tercih ediniz. Uzun süreli yolculuklarda koltugunuzu hafifçe arkaya yatiriniz ve belinizi ince bir yastikla destekleyiniz. Yolculuk esnasinda sürekli oturmayip ara sira ayaga kalkarak bir miktar yürüyünüz. Yolculuk bitiminde valizlerinizi tekerlekli arabaya koyarak tasiyiniz. Zaten valizleriniz tekerlekliyse problem olmaz. Imkan varsa sonunda sicak bir küvete veya jakuziye girerek adalelerinizi rahatlatiniz.
92- Belinizin agridigi günlerde çevrenizdeki insanlardan yardim istemekten çekinmeyin. Evde esiniz ve çocuklariniz, is yerinde ise arkadaslariniz rahatsizligi atlatmanizda size yardimci olabilirler. Arabanizi bile birkaç gün süreyle baska birileri kullanabilir. Her isi bizzat kendiniz yapmak zorunda degilsiniz.
93- Doktorunuzun verdigi ilaçlari tavsiye edildigi gibi kullanmaya özen gösterin. Mide problemi veya herhangi baska bir yan etki ortaya çikarsa doktorunuza bildirin.
94- Bel ve sirt agrilarinin bir kismi günlük hayatta yasanan stres, endise, kizginlik, kiskançlik, üzüntü ve bastirilmis öfke gibi duygular sonucunda ortaya çikar. Devam eden bu tip duygular karsisinda belirli bir çözüm ve rahatlama saglanmazsa beyin vücudun herhangi bir bölgesinde agriyi baslatma komutunu sizden habersiz olarak verir. Böylece asil meseleden kaçilarak ilgi baska tarafa çekilir. Bel de bu tip olaylardan ***likla nasibini alan bölgelerden biridir. Böyle bir mekanizmanin tuzagina düsmüs olan kisi minicik agrilarini büyütür. Aslinda bu sekilde çözülememis duygusal problemlerden kaçilmaktadir. Doktora müracaat ettiginizde yapilan tetkikler neticesinde ciddi bir hastalik teshisi net olarak ortaya konamamissa yukarida anlattigimiz mekanizma akliniza gelsin. Bir taraftan asil probleminizi bulup çözmeye çalisirken diger taraftan telkinle hasta olmadiginiza kendinizi inandirip “Hasta degilim!” deyiniz. Agrilarinizin hafifledigini hatta kayboldugunu göreceksiniz.
95- Tedaviniz bitip yeniden is hayatiniza döndügünüzde faaliyetlerinizi yavas yavas arttirin. Hatta ilk birkaç gün yarim mesai ile yetininiz. Belinize asiri yükleme yapmayiniz. Is, aile ve sosyal hayatinizda bu kitaptaki ögütleri daima göz önünde bulundurunuz.
96- Alkol diger birçok zararlarinin yani sira kemik sagligini da olumsuz yönde etkiler. Omur kemiklerindeki mineral kaybi ve sagliksiz yapi dolayli olarak disklere etki eder. Alkol kullanmamaya özen gösterin.
97- Sigara içenlerin vücudundaki tüm hücreler yeterli oksijen alamaz. Bu olaydan kalp, akciger ve beyin basta olmak üzere bütün organlar etkilenir. Omur kemikleri arasindaki diskler de oksijensiz ortamda daha kolay dejenere olur ve zamanla kendilerini tamir etme yeteneklerini kaybeder. Böylece bel fitigi gelismesi riski de artar. Sigara ayrica öksürügü baslatir. Öksürük ise dejenere olmus ve zayiflamis disklerin üzerine asiri bir basinç uygulayarak bazen bardagi tasiran son damla olabilir. Sigara içmeyin, içiyorsaniz mutlaka birakin. Gönüllü kuruluslardan ve kendi doktorunuzdan da yardim alabilirsiniz.
98- Tek bir çesit bel fitigi olmadigi gibi, tek bir çesit bel fitigi tedavisi de yoktur. Öyle bir bel fitigi vardir, yalnizca ilaç ve istirahat yeterli olur. Öylesi de vardir ki fizik tedavi
ve diger konservatif tedavi türleriyle iyilesir. Fakat bazi bel fitigi hastalari da vardir ki mutlaka cerrahi girisim gerekir. Bu nedenle elindeki tek bir tedavi çesidiyle tüm bel fitigi hastalarini iyi ettigini söyleyen sahislara inanmayin. Sagliginizi uzman doktorlara emanet ediniz.
99- Uzman doktor yaptigi muayene ve tetkikler neticesinde sizdeki bel fitiginin cerrahi girisim gerektirdigine karar vermis ise ameliyattan kaçmayin. Lüzumsuz kaybedilen zamanin bazen telafisi imkansiz sonuçlara yol açtigini bilin. Prensip olarak cerrahi girisim son çaredir ancak yapilan bütün konservatif tedavilere ragmen iyilesme görülmüyor ve inatçi bir agri varligini sürdürüyorsa cerrahiden çekinmeyin.
100- Her yere araba ile gitmek, televizyonu bile uzaktan kumanda ile açip kapamak, sürekli oturarak çalismak, kilo aldiracak her türlü besini umursamadan yemek dogru bir yasanti

1 yorum: