15 Aralık 2009 Salı

Bayılma Nedenleri

Bayilmaya ne neden olur?
Bayilma, ayni zamanda senkop da denir, bir çok neden bagli olabilir. Birden fazla neden de bayilmaya neden olabilir. Bazi durumlarda ise bayilma nedeni bulunamayabilir.
Bayilma ***likla görülebilir. Genellikle ciddi olmamakla beraber bayilma sirasindaki düsmeden kaynaklanan yaralanmalardan endiselenilir.
Kan araciligi ile beyine yeterli miktarda oksijen tasinmadigi zaman bayilam görülebilir. Bilinç kaybi veya “iç-geçme” birkaç dakika gibi kisa bir süre devam edebilir.

Kan basincindaki ani düsüs de bayilmaya neden olabilir. Bazi anlarda kalp hizi ve kan damarlari vücudun oksijen gereksinimlerine uygun olarak hizli cevap veremeyebilir. Bu durum yasli insanlarda daha *** görülür. Bayilma durumu
· Ayaga hizli kalkildiginda,
· Asiri sicak havada çalisma veya oyun oynandiginda,
· Hizli veya derin nefes alip verildiginde (hiperventilasyon),
· Üzülme durumunda, kan basincini kontrol eden sinirler etkilenir,
· Yüksek tansiyon için ilaç alinildiginda
görülebilir.
Öksürme, idrar yapma ve gerinme beyine giden oksijen miktarini etkileyebilir ve bayilma nedeni olabilir. Bu durumlarin herhangi birisinde bayilma görülür ise endiselenecek durum olma olasiligi azdir. Ancak, birden fazla durumda tekrarlanmasi durumunda hekime danisilmasi gerekmektedir.
Eger, bas hareketleri ile birlikte bayilma görülürse boyun kemikleri beyine giden kan damarlarina baski yapiyor demektir. Bu durumun yasanmasinda hekime danisilmalidir.
Kan sekeri düzeyindeki düsme de bayilma nedeni olabilir. Bu durum seker hastalarinin uzun dönem yemek yememesi ile gelisebilir. Bazi reçetelenmis ilaçlar bayilmaya neden olabilir. Eger, kullandiginiz ilaçlardan kaynaklanan bayilmadan süpheleniliyorsa hekime danisilmalidir. Alkol ve kokain de bayilmaya neden olabilir.
Bayilmanin ciddi nedenleri arasinda sara nöbetleri, kalp sorunlari ve beyine giden kan damarlari ile ilgili sorunlar sayilabilir.
Bayilma nedeni nasil arastirilir?
Hekim, bayilma sirasinda olanlar hakkinda tam bilgi almak isteyecektir. Öncesinde, o anda ve sonrasinda neler hissedildigi üzerinde durulacaktir. Hekim, detayli bir fizik muayene yapmak isteyecektir.
Bayilinilacagi hissedildiginde ne yapilmalidir?
Yere yatmak yeterlidir. Eger, bu yapilamiyorsa, oturup öne egilmeli ve bas dizlerin arasinda alinmalidir. Böylelikle kanin beyine gitmesine yardimci olunulacaktir. Ayaga kalkmakta acele edilmemelidir.
Bayilma durumunda hekime danisilmali midir?

Eger bir kez bayilma görülmüs ve belirgin bir saglik yakinmasi yoksa hekime danismaya gerek görülmeyebilir. Ancak, özellikle kalp ile iliskili, yüksek kan basinci ve seker hastaligi gibi ciddi saglik durumlarinda hekime danisilmalidir. Asagidaki durumlarin mevcudiyetinde hekime kesinlikle danisilmalidir:
· Düzensiz kalp atimi,
· Gögüs agrisi,
· Nefes darligi,
· Uyarici belirti olmadan ani gelisim,
· Görme bulanikligi,
· Konusma güçlügü,
· Düsünce güçlügü,
· Basin çevrilmesi ile bayilma,
· Aydan birden fazla bayilma.
Bu bilgi bayilma hakkinda genel bilgi vermektedir ve herkes için geçerli olmayabilir. Bu bilginin sizin için geçerliligi konusunda aile hekiminize danisiniz ve gerekirse ek bilgi aliniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder